Omslagsbild Invandrarna som byggde Sverige
Litteraturtips
Författare: Johnson, Anders (f. 1955). Stockholms stadsbibliotek

Invandrarna som byggde Sverige / Anders Johnson

Invandrarna som byggde Sverige handlar om precis det: alla de invandrare som på olika sätt bidragit till det som är Sverige idag. Historien sträcker över flera århundraden, från vikingatid till idag, från myntmästare Godwine på 990-talet till skolentreprenör Bergström drygt tusen år senare. I korta kapitel får vi möta alla dessa människor, tyskar och holländare, judar och valloner… och många fler.

Även om boken handlar om hela Sverige är många delar direkt koppade till huvudstaden, till exempel följande kapitel: Kyrkomålaren Albertus Pictor, Stockholm-Mälarens lås, Skeppsbroadeln och Tyskar på Skeppsbron.

På nästan varje sida finns foton och andra bilder, vilket bidrar till att boken känns lätt att läsa. Den går att läsa från pärm till pärm eller att använda som ett uppslagsverk. Boken avslutas med register över personer, branscher och landskap samt en litteraturlista i urval och en förteckning över viktiga årtal i invandringspolitikens historia.

En tidigare upplaga av boken är utgiven under titel Garpar, gipskatter och svartskallar: invandrarna som byggde Sverige. 304 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad