Stränginstrument med silkestofs
Föremål
Tillverkare: Okänd. Etnografiska museet

Mandolin från Afghanistan

Den här bilden visar en liten mandolin från Afghanistan, en rubab. Den är utsmyckad med inläggningar av ben och pärlemor, och har en violett silkestofs fäst i skruvlådan. Instrumentet är antagligen tillverkat omkring sekelskiftet 1900, och det kom till Sverige 1902. 

Den som skänkte mandolinen till Etnografiska museet hette Gösta Raquette (1871-1945). Han visste tidigt att han ville bli missionär, och var bara tjugo år när han började på Missionsförbundets skola, på Högbergsgatan 27 i Stockholm. Senare utbildade han sig vidare inom medicin, i Liverpool och vid olika sjukhus i Stockholm.  

På hösten 1895 reste Raquette för första gången till Öst-Turkestan (Kashgar) och han arbetade sedan under många år i Asien. Han bodde i perioder i Baku (i nuvarande Azerbajdzjan), Buchara (idag Uzbekistan), Kashgar och Yarkant (idag Xinjiang i västra Kina). Under sina år som missionär lärde han sig uiguriska och översatte en del Bibeltexter till språket.  

När Raquette kom hem till Stockholm för gott 1921 blev han docent i turkisk språkvetenskap, och han skrev också böcker om islam och om det kristna missionsarbetet bland muslimer. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad