Den här bilden visar en liten mandolin från Afghanistan, en rubab. Den är utsmyckad med inläggningar av ben och pärlemor, och har en violett silkestofs fäst i skruvlådan. Instrumentet är antagligen tillverkat omkring sekelskiftet 1900, och det kom till Sverige 1902.
Den som skänkte mandolinen till Etnografiska museet hette Gösta Raquette (1871-1945). Han visste tidigt att han ville bli missionär, och var bara tjugo år när han började på Missionsförbundets skola, på Högbergsgatan 27 i Stockholm. Senare utbildade han sig vidare inom medicin, i Liverpool och vid olika sjukhus i Stockholm.
På hösten 1895 reste Raquette för första gången till Öst-Turkestan (Kashgar) och han arbetade sedan under många år i Asien. Han bodde i perioder i Baku (i nuvarande Azerbajdzjan), Buchara (idag Uzbekistan), Kashgar och Yarkant (idag Xinjiang i västra Kina). Under sina år som missionär lärde han sig uiguriska och översatte en del Bibeltexter till språket.
När Raquette kom hem till Stockholm för gott 1921 blev han docent i turkisk språkvetenskap, och han skrev också böcker om islam och om det kristna missionsarbetet bland muslimer.