Ateljéporträtt av en man med prästkrage, glasögon och mustasch
Foto
Fotograf: Okänd. Etnografiska museet

Från Färingsö till Eritrea

Det här är ett ateljéfotografi av Richard Sundström (1869-1919) från Sånga på Färingsö utanför Stockholm. Hans pappa hade jordbruk där, men Richard ville bli präst. När han tagit studenten studerade han 1894-1896 vid Johannelunds missionsinstitut i Bromma. Han lärde sig mer om språk i Florens, och studerade medicin i London.

År 1896 vigdes Sundström till präst i Linköping. Två år senare gifte han sig med Hanna och kunde resa ut som EFS-missionär till Geleb i Eritrea, som då var italiensk koloni. Han arbetade som präst där, men verkade även som läkare, och lärde sig snabbt det lokala språket, tigré. Sundström började översätta Bibeln, och sammanställde en grammatik för språket, och ett tigré-italienskt lexikon. Han intresserade sig också för lokala seder, sagor och sägner. Bland annat samlade han in dikter och berättelser från olika etniska grupper och klaner i området.

År 1906 tog Sundström också aktiv del i arkeologiska utgrävningar av det antika Adulis, söder om Massawa i Eritrea. Fynden därifrån gick till ett museum i Asmara, men en del av hans samlingar finns idag på svenska museer.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad