Alfred gick till Malmtorgsgatan. Där
låg Gerells växelkontor.
Han gick gatan upp och gatan ner.
Förbi växelkontoret och tillbaka
igen.
Planen var enkel. Allt han behövde
göra nu var att ta det sista steget: gå
in på kontoret.
När han passerade Gerells för tredje
gången såg han någon röra sig där
inne. Det var dags.
Den som går in på växelkontoret vid Gustav Adolfs torg är Johan Alfred Andersson Ander. Han kommer att bli den siste som avrättas i Sverige, men det vet han inte än. Växelkontorets kassörska, Anna Victoria Hellsten, vet inte heller att hon snart kommer att dö. Ander kommer inom en minut att slå ihjäl henne.
Det här är en berättelse om det brutala rånmordet som skakade Stockholm på 1910-talet. Den är byggd på den verkliga händelsen, men tankar och dialog är fiktiva. Vad Alfred Ander egentligen tänkte får vi aldrig veta, men det kan ha varit ungefär som det återges i boken.
Ander var den siste som avrättades i Sverige och den ende som avrättades i giljotin. Bilan föll i Centralfängelset på Långholmen 23 november 1910.
Boken är en bearbetning av en ljudbok och är skriven på lätt svenska. 90 sidor.
Den sista avrättningen / Fredrik Hardenborg
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hardenborg, Fredrik (f. 1973)
Utgivningsår
2023
Utgiven av
Vilja förlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789179495664
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad