Ett mindre torg omges av en låg och en lite högre tegelbyggnad. I den låga längan ligger det en tobaksaffär. Torget är täckt av grus och har tre nyplanterade träd.
Foto
Fotograf: Nenkler, L. Stadsmuseet i Stockholm

Kastanjegården i Hökarängen

I veckodagsområdet i Hökarängen ligger det ett litet före detta centrum som kallas Kastanjegården.

Hökarängen byggdes som en av de första tunnelbaneförorterna på 1950-talet. Intill tunnelbanestationen anlades ett centrum med all tänkbar service.

Kastanjegården byggdes som ett litet lokalcentrum i Hökarängens östra del. Det bestod av en butikslänga, en stor föreningslokal och en förskola.

Kastanjegården omges av hus med många smålägenheter. Från början inrymde centrumets största lokal en livsmedelsbutik, Stockholms Självköp. Intill låg bageriet Tre kringlor och en tobakshandel.

Namnet Kastanjegården tillkom på 1980-talet i samband med ett kommunalt upprustningsprogram. Hökarängen skulle lyftas, socialt och ekonomiskt. Det lilla centrumet skulle bli ett nav för samhällsservice. Socialtjänsten flyttade in i den Konsumaffär som just lagts ned och lokalen döptes till Kastanjegården. Här anordnades sociala aktiviteter, som schackspel och second hand-försäljning. Fika och lunch kunde köpas för en billig peng.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad