Porträttfotografi av en allvarlig, svart man i prydlig kostym med stärkkrage.
Foto
Fotograf: Okänd. Etnografiska museet

Från Kongo till Tulegatan

Den här bilden föreställer Jeremia Kibangu, som hela sitt liv verkade som lärare och evangelist på en svensk missionsstation i Kingoyi, Kongofristaten (idag Demokratiska Republiken Kongo). Bara en lång resa gjorde han i sitt liv, till Sverige för att vara med vid Svenska Missionsförbundets femtioårsjubileum.

Den 16 juni 1928 talade Jeremia Kibangu i den pampiga gamla Immanuelskyrkan på Tulegatan 3 i Stockholm. Han berättade om missionens framgångar i Kongo, och livet på den stora missionsstationen som hade både sjukhus, skola och lärarseminarium. Från Immanuelskyrkan fortsatte han sedan på en lång turné i landet, med liknande anföranden i kyrkor och bönhus på mindre orter. Han talade på sitt eget språk, kikongo, och tolkades till svenska av andra missionärer som arbetat i Kongo.

Först sommaren 1929 var Kibangu tillbaka i Stockholm, och talade vid ett sista möte på Lidingö. Den gången var hela 7000 människor samlade i parken vid Missionsskolan för att lyssna på honom, innan han for hem till Kongo igen.

Uppdaterad