Svart-vit bild från hög höjd med utsikt mot staden och Mälaren. I bilden syns fyra män lutade ner över sitt arbete med timret. I bakgrunden till vänster syns en lyftkran.
Foto
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Timmermän i arbete med bjälklagen på södra längan. Utsikt över Riddarholmen och Södermalm.

Timmermännen var ett av de stora arbetslagen vid bygget av Stadshuset åren 1912–1923. Deras uppgift var bland annat att bygga, montera och riva de byggställningar som murare och målare behövde för att kunna utföra sina arbeten. De arbetade också med husets större träkonstruktioner, som exempelvis bjälklag.

Här syns fyra timmermän i arbete på Stadshusets södra länga. I bakgrunden till vänster syns lyftkranen som användes under bygget av Stadshusets stora torn. Utsikt mot Mälaren, Riddarholmen och Södermalm.

Bilden ingår i Stadsmuseets fotosamling, tillsammans med många andra bilder från när Stadshuset byggdes åren 1912–1923. I Digitala Stadsmuseet finns bilderna samlade i den så kallade Stadshussamlingen. Ett urval av bilderna visas under 2023 i Stadsmuseets utställning Vi som byggde Stadshuset, som uppmärksammar 100-årsjubileet av Stadshusets invigning.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad