Omslag Sommaren med Monika
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

Sommaren med Monika / Per Anders Fogelström

En kärlekshistoria om två unga stockholmare som vill fly vardagen och leva ett fritt liv i skärgården. Men hur länge kan verkligheten hållas på avstånd?

Monika är uppväxt i en stor familj i förorten, en spårvagnsresa från stan. Hon skäms för det nedgångna hyreshuset och som sjuttonåring har hon fått nog av sin pappa, som blir våldsam när han är full. Harry är några år äldre och hans pappa är vänlig, men tillbakadragen och sjuklig. Modern är död och Harry och pappan bor tillsammans i en tyst lägenhet på Kungsholmen.

När Monika och Harry, som båda arbetar på lager på Södermalm, träffas på ett fik under kafferasten blir de förälskade och snart är det de två mot världen. Romanen skildrar deras relation, sommaren på natursköna platser i skärgården och det ansvarsfyllda livet i staden som så småningom måste komma ikapp dem. 216 sidor.

Boken blev film 1953 i regi av Ingmar Bergman. Filmen fick internationellt genomslag och var en av de filmer som lade grunden för myten om "den svenska synden", en bild av Sverige som ett sexuellt frigjort land. Bland annat badar Monika naken i en av filmens scener. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad