Bildkonst
Upphov: Okänd. Stockholms Företagsminnen

Skandinavisk Annons-taxa från S. Gumaeli Annons-byrå mars 1894

Fram och baksida till Skandinavisk Annonstaxa från S. Gumaeli Annons-Byrå mars 1894. 

Sofia Gumaelius (1840-1915) var en av de som lade grunden för den svenska annonsmarknaden. 

Vid 37 års ålder flyttade Sofia Gumaelius från Örebro till Stockholm. I två små rum på Myntgatan 1 i Gamla stan startade hon ett annonskontor. Hon var en pionjär inom området och firman kom att blir framgångsrik.

Det ena rummet blev hennes hem, det andra kontor för Nya Annonsbyrån. Hennes startkapital var magert, men räckte till det mest grundläggande: kassabok, papper och kuvert, stämpel och färg, skyltbokstäver och siffror, frimärken och ett postfack för ett halvår.

”Ett manuskript och ett betalningstillfälle”, det var Sofia Gumaelius enkla affärsidé. Den som annonserade skulle slippa allt besvär, Nya Annonsbyrån skulle stå för arbetet. Med fast prislista, ordning och snabb leverans blev hon uppskattad av kunderna.

Tidningsägarna som förde in annonserna lockades med inkomster som skulle göra dem till oberoende och starka publicister. Den affärsidén håller än idag.

Verksamheten kunde med tiden utvecklas och ett nytt, större kontor inrättas på Karduansmakaregatan 9 på Norrmalm. 1881 ändrades namnet till S. Gumaelii Annonsbyrå och två år senare grundades Gumaelius & Kompani som sålde boktryckerimaskiner och liknande produkter. 1890 flyttade båda företagen den nybyggda Adelswärdska palatset på
Drottninggatan 2.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad