Omslag Fimmers Stockholmsguide
Litteraturtips
Författare: Fimmerstad, Lars (f. 1945). Stockholms stadsbibliotek

Fimmers Stockholmsguide / Lars Fimmerstad

Gourmet är plastkortskrogen par préference i Stockholm. Här äter de tunga grabbarna och tjejerna sina affärsluncher. Det stora glädjeämnet är maten, inredningen är av den murriga och tunga myskrogstypen, så populär i slutet på 1970-talet, men redan så förlegad. Restaurangen har två avdelningar, dels ”vanliga” Gourmet, dels franska matsalen.
    Detta är restaurangvärldens Mercedes, dyr, tungt lyxig, men en smula tråkig, ett säkert val för den välbärgade konsument som inte vill ha några överraskningar.

I Fimmers Stockholmsguide från 1986 listar Lars Fimmerstad de restauranger, museer och andra nöjesställen och utflyktsmål som han anser värda att besöka, men han drar sig inte för att peka ut dåliga sidor. Guiden är personligt skriven, men ställena mestadels klassiska. Här tipsas om Moderna museet och Gröna Lund och beskrivningen av slottet är extra lång och detaljrik.

Trots att innehållet delvis är tidlöst är det 1980-talets Stockholm som kommer fram mellan raderna. I citatet ur beskrivningen av Gourmet, en finkrog på Tegnérgatan, framgår till exempel att inredningstrenderna skiftade snabbt mellan 1970- och 1980-tal och att ”plastkort” var något speciellt – de flesta, utom affärsfolket, betalade med kontanter. 152 sidor.

Innehåll
Restauranger
   Dyrt och fint
   Träffpunkterna
   Svenskt
   Mat från vida världen
   Populära krogar kvartersvis
Dans- och musikställen
Museer
Storslagna hem
Utflyktsmål
Teatrar
Skärgårdsbåtar
Övriga förlustelser: Gröna Lund, hallarna, mässor, auktioner, bad i stan
Register

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad