Omslagsbild Ensamma lyktor
Litteraturtips
Författare: Asklund, Erik (1908-1980). Stockholms stadsbibliotek

Ensamma lyktor : studier och skisser / Erik Asklund

Följ med till ett svunnet Stockholm i sällskap med författaren Erik Asklund. I ett antal korta texter ger han sin egen personliga syn på staden; ögonblicksbilder från 1940-talet och minnen från äldre tider. Han låter oss bland annat följa med till gamla diktares gravar, till barndomens gata på Söder, till ett myllrande folkliv vid Odenplan. En ensam gatlykta får honom att minnas ett verkligt möte med Hjalmar Söderberg:

Det står ensam gatlykta bakom Karl XII:s staty, nära trottoaren vid Arsenalsgatan, inne i en dunge med ett tjugutal höga almar som nu står i sitt flor. Ett stycke därifrån ligger den gamla gröna kiosken där bara för några år sedan det trevliga ordet WATTENBUTIK fanns kvar. Nu är det borta och en skyltreklam för ett mineralvatten löper runt hela kiosken.
   Men den ensamma lyktan står kvar i sin lund och lyser om kvällarna i den skira grönska under almarnas kronor, ovanför vilkas mäktiga valv Venus, aftonstjärnan, står tänd, medan Strömmens vatten djupnarmot blått och försommarnattens sugande dunkel sjunker mellan de svarta stammarna hos Kungsträdgårdens träd.
   Och varje gång jag ser den där ensamma lyktan, så kommer jag att tänka på Hjalmar Söderberg.

Boken är illustrerad med teckningar av Charles Behrens. 165 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad