Strandkanten nära Villa Källhagen.
Text
Författare: Söderbergh, Bengt (1925-2019). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Bengt Söderberghs roman Vid flodens strand

Skyltens text:

Längs Strandvägen drog en tät ström av människor långsamt ut mot Djurgården under raden av fladdrande fanor/…/. När Sten till slut fick komma med på den nya utställningen tyckte han bäst av allt om planetariet. Där satt han innesluten mellan föräldrarna i ett klotrunt rum, han höll modern i ett fast grepp och fick sticka ner den andra handen i faderns ficka där det var varmt som ett ekorrbo. Snart glömde han bort vad som hade hänt utanför: faderns överlägsna skrattande röst när de gick mellan byggnader som liknade fartygsdäck, hårda, glänsande och rena; karusellen där han fick sitta vid ratten i en bil, pariserhjulets höga färd över flaggstängerna, bron som gungade under fötterna medan folk trampade runt mitt uti vattnet på något som liknade cyklar, och där ute i sjön fanns också en fontän/…/.

Ur romanen Vid flodens strand (1959) av Bengt Söderbergh.

Bengt Söderbergh var författare och översättare av fransk skönlitteratur. Romanen Vid flodens strand bygger på hans minnen från uppväxten på Östermalm och förhållandet till fadern, som var arkitekt och byggmästare. Citatet skildrar ett besök på Stockholmsutställningen på Djurgården år 1930, där den moderna tidens livsstil tar sin början med arkitekten Gunnar Asplund som en av förgrundsgestalterna. Bengt Söderbergh var under många år bosatt i Frankrike.

Skylten står vid stenmuren mot stranden i närheten av Villa Källhagen (Djurgårdsbrunnsvägen 10) och invigdes 2013.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad