Gun-Britt Sundströms litterära skylt vid Surbrunnsgatan 48.
Text
Författare: Sundström, Gun-Britt (f. 1945). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Gun-Britt Sundströms roman Maken

Skyltens text:

Det är fler som beger sig till kafé Valand, men vi sätter oss för oss själva bakom en plastväxtplantering en bit längre in i lokalen. Vi beställer varsin dammsugare, som de billigaste bakelserna gemenligen kallas (avlånga gröna med chokladöverdrag i ändarna), och börjar prata om Kierkegaardföreläsningarna förra terminen. Om den estetiska personligheten som lever oansvarigt allt efter hur det passar honom och bara jagar ”upplevelser”, och om den etiska som Väljer och ger sitt liv en moralisk mening, och på detta plastkafé vid Surbrunnsgatan, medan TV-apparaten väsnas i sitt hörn, upptäcker jag att vi kan ju prata med varandra. Vi talar samma språk och vi förstår vad vi säger.

Ur romanen Maken (1976) av Gun-Britt Sundström.

Gun-Britt Sundström är kulturjournalist, kritiker, översättare och skönlitterär författare. Hon debuterade 1966 och nådde den stora publiken med två romaner under 1970-talet. För Lydia är en parafras på Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken men med kvinnoperspektiv och i Maken gestaltas med humor och skärpa ett klassiskt dilemma – frihet eller trygghet, älska fritt eller binda sig i äktenskapet.

Skylten sitter på fasaden vid Surbrunnsgatan 48 och invigdes 2009.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad