Moa Martinsons litterära skylt vid Örby bibliotek.
Text
Författare: Martinson, Moa (1890-1964). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Moa Martinsons självbiografiska essäsamling Jag möter en diktare

Skyltens text:

En piga till häst

Min mor och styvfar hade hamnat i Örby utanför Stockholm/.../. Kåken mor flyttat in i var bara halvfärdig. Där bodde två familjer och en ensam dam. Vi var den ena familjen med ett litet rum med en spisel som rök in så fort man tittade på den. Värdens själva, som tagit lån till detta bygge, var de fattigaste av oss alla i huset. Runt omkring låg halvfärdiga kåkar. Vägen fram till Enskede var ödslig och föga bebodd. Från Älvsjö station var det ett helt företag att komma fram till Örby i mörkningen. Platsen där vi bodde kallades Skojarbacken.

Citat ur den självbiografiska essäsamlingen Jag möter en diktare (1988) av Moa Martinson.

Hösten 1906 fick Moa Martinson möjlighet att gå som frielev i restaurangkök i Stockholm och utbilda sig till kallskänka. Samtidigt hade modern och styvfadern flyttat till Stockholm. Familjen hamnade på "Skojarbacken" i Örby och här skrev hon sina essäer. Skojarbacken låg vid Årdalavägen.

Skylten står vid Örby bibliotek och invigdes 1994.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad