Svartvit porträttbild på Alina Jägerstedt.
Alina Jägerstedt.
Social-Demokraten den 27 april 1889.
Stockholmsombuden till socialdemokraternas första kongress.
Text

Alina Jägerstedt – ensam kvinna på socialdemokraternas första kongress

Cigarrarbeterskan Alina Jägerstedt (1858-1919) var det enda kvinnliga ombudet på socialdemokraternas första kongress 1889. Hon var en av sammanlagt tre ombud från Skandinaviska Tobaksarbetareförbundet i Stockholm på kongressen, som pågick 19–22 april 1889 (påskhelgen) i Stockholms Murareförenings lokaler på dåvarande Tunnelgatan 12 i Stockholm.

Det skulle dröja till 1897 tills hon fick efterföljare.

Alina Jägerstedt var en facklig och politisk pionjär på flera sätt. Hon var med när Skandinaviska Tobaksarbetareförbundet i Stockholm bildades 1884 och satt i förbundets styrelse i omgångar från slutet av 1890-talet. Hon var även medlem i Stockholms allmänna kvinnoklubb från starten 1892. 1906 valdes hon in i den kommunala arbetsförmedlingens styrelse. Enligt tidningen Morgonbris var hon ”säkerligen den första arbetarekvinna som erhållit kommunalt uppdrag”.

En längre artikel om Alina Jägerstedt finns i boken Systrar Kamrater! av Anne-Marie Lindgren och Marika Lindgren Åsbrink (2007).  

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.

Socialdemokraterna raggar medlemmar vid möte vid Zinkensdamm 1886

Socialdemokraterna raggar medlemmar vid möte vid Zinkensdamm 1886

Socialistisk demonstration mot monarkin 1889

Socialistisk demonstration mot monarkin 1889