Greta Strindberg tio år gammal, iklädd en mörk klänning, sitter på en utsirad stol mot en vit vägg. Foto av pappa August Strindberg.
Foto

Greta Strindberg, dotter till August Strindberg och Siri von Essen

Greta föddes den 9 juni 1881 på Kymmendö i Stockholms skärgård.

1883 reste Strindberg med sin familj utomlands. Ett kappsäcksliv på sju år tog vid och familjen bodde i bland annat Frankrike, Schweiz och Danmark.

Efter återkomsten till Sverige gick hon på Södermalms högre läroverk för flickor och senare i Nya svenska samskolan i Helsingfors.

Åtta år gammal berättade hon att hon ville bli skådespelerska och hon medverkande tidigt i pjäser som hennes mor regisserat.

1899 konverterade hon till katolicismen.

Samma år började hon vid Folkteatern i Helsingfors. De kommande åren var hon engagerad vid olika Helsingforsteatrar.

1906 flyttade hon till Stockholm och året därpå gifte hon sig med sin kusin, läkaren Henry von Philp.

Greta medverkade i flera uppmärksammade sommarturnéer i Finland och i Sverige. Bland annat spelade hon i Strindbergs pjäs Kronbruden. Från hösten 1911 var hon engagerad av Vasateatern.

Greta omkom i en järnvägsolycka vid Malmslätt den 15 juni 1912, en kort tid efter föräldrarnas bortgång.

Fotot är taget av August Strindberg på Brevik, Värmdö. Han och Siri von Essen låg i boskillnad och han fotograferade de tre barnen en dag då de kom på besök.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.