Omslagsbild Lisa och Lilly
Litteraturtips
Författare: Lodalen, Mian (f. 1962). Stockholms stadsbibliotek

Lisa och Lilly : en sann kärlekshistoria / Mian Lodalen

I september 1911 hittas två döda flickor i Hammarby sjö, strax utanför gården Fredriksdal. De har bundit sig samman med en hattslöja och fyllt sina fickor med sten. I ett efterlämnat brev bekräftas att de begått självmord.

Lisa är 16 år och Lilly är 15 när de träffas för första gången. De blir djupt förälskade i varandra. Men i det tidiga nittonhundratalets Sverige finns ingen förståelse för lesbisk kärlek. Ännu i flera årtionden ska homosexualitet vara förbjuden enligt lag. När de båda unga kvinnorna förstår att de inte kan vara tillsammans, vill de inte längre leva. I avskedsbrevet ber de om att få bli begravda i samma kista. Det beviljas inte, men de läggs i alla fall i samma grav på Södra begravningsplatsen. En stor folkmassa följer begravningen och den tragiska händelsen blir omskriven både i tidningar och visor.

Lisa och Lilly bygger på en verklig historia, de båda flickorna tog sina liv i september 1911. Men vi vet inte så mycket om hur de egentligen kände och tänkte. Den här boken är en roman och det är författaren som skapat berättelsen. Den blir en gripande historia om två människoöden i en tid då all kärlek inte accepterades. Den är också en vacker miljöskildring från 1910-talets Stockholm. 351 sidor.                        

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad