Människor står samlade nedanför ett högt, nybyggt vitt hus i sju våningar med balkonger. Vid husets entré är en skylt uppsatt med texten "Lägenheter som växer".
Foto
Fotograf: Widfeldt, Olle. Stadsmuseet i Stockholm

Reimersholme. HSB:s jubileumsutställning ”Bostaden i park”.

Vi ser HSB:s jubileumsutställning på Reimersholme 1944. 20 år efter att bostadsbolagets första lägenheter var inflyttningsklara på Södermalm, uppfördes hundratals nya här på Reimersholme.

Det kooperativa bostadsbolaget HSB (Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening) ville erbjuda moderna och bekväma bostäder som många skulle ha råd med. Det fanns en vilja att bygga bort trångboddhet och smutsiga boendemiljöer. Bolaget var tidiga med badrum, sophantering, tvättstugor och daghem och man ville ge möjligheter även för de med små inkomster att bilda familj.

HSB har byggt nästan alla bostadshus på Reimersholme. De flesta på 1940-talet, men även i slutet av 1970-talet. På 1940-talet planerades arkitekturen ofta med hänsyn till naturen. På Reimersholme placerade HSB höga så kallade punkthus så att de framhävde områdets naturliga höjder. Andra byggnader placerades med gott om grönska runt om och utifrån den växtlighet som redan fanns på ön.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad