Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Rund stensättning från bronsåldern, anläggning 3, i Spånga 135 i Akalla.

Den runda stensättningen hade ett 4 x 6 meter stort rektangulärt centrum som var omgärdat av 60-70 cm stora kantstenar.

Stensättningar är platta gravar. De omges av en kantkedja, som har lagts i olika geometriska figurer - cirklar, kvadrater, rektanglar eller treuddar. Det finns gravar som är ofyllda eller har ett lager av sand eller jord innanför kantkedjan. Gravarna kan ha en tät stenpackning som varsamt har placerats innanför kantkedjan. Vissa av dessa gravar har jord eller sand ovanpå stenpackningen. De fyllda stensättningarna som är beväxta med gräs kallas för övertorvade gravar, de ser ut som små kullar i landskapet.

Den rektangulära stenkonstruktionen var uppbyggd av 2-3 stenskikt till en tjocklek av 50 cm Stenarna, som delvis var skärviga, hade en storlek som varierade mellan 1-40 cm. Kantstenarna var 0,3-1 meter stora. I den yttre kantkedjan ingick glest packade stenar i storleken 20 x 20 till 30 x 50 cm som låg i 1-2 skikt till en tjocklek av 40 cm.

I stenrektangeln, 10-30 cm under torven, framkom ett 4 x 6 meter stort 20-30 meter djupt mörkare lager av mylla med sotfläckar som innehöll bronsfragment, keramik, bränd lera och brända ben.

Graven var förstörd av ett militärvärn i nordöstra delen.

Gravfälten under brons- och yngre järnålder låg nära gårdarna, och ofta finns en kontinuitet i gårdsläget från yngre järnålder fram till modern tid. Ibland kan ortnamnen tyda på att gården eller byn har sina rötter i järnåldern, som de namn som slutar på - inge, - sta eller - by.

Fornlämningen inventerades: 1951
Utgrävningsår: 1970 av Stadsmuseet
Typ av anläggning: Skärvstenshög
Datering: Bronsålder 
Antal fynd: 4

Ur: Fornlämningarna 135, 136 och 139, Spånga. Arkeologisk rapport SSM 1970.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad