Sibirien är ett öknamn på trakten kring Birger Jarlsgatans nordligaste sträckning, ett illa byggdt, af fattigt folk bebodt förstadssamhälle.
Så står det i uppslagsverket Nordisk Familjebok från 1917. Sten Isacsson växte upp i Sibirien på 1930- och 40-talen och han intygar att det var så. Han skriver här om den lilla lägenheten i gårdshuset på Surbrunnsgatan 12, i den del av Sibirien som tillhör stadsdelen Östermalm. I köket fanns den enda vattenkranen och den enda värmekällan, vedspisen. På vintrarna bildades det is på insidan av fönsterrutorna. Vidare berättar han om vardagslivet i området, om undervisningen i Engelbrekts folkskola, om kompisar, bus, pengabrist och det första jobbet. 217 sidor.
Innehåll del 1
Sibiren, inte långt från Östermalm
Att födas fattig
Folkskolan
Längtan till kollo
Från springschas till telegramgrabb
En man att lita på
Realskola och politik
Klasskillnader i klassen
Pojklaget betydde mer än konfirmationen
Fred i Europa, optimism i Sibirien
ASEA, musik och dramatik
Min far, farsan
Mötet med Vera
Nya perspektiv
Sibirien, inte långt från Östermalm : en nittonhundratalshistoria / Sten Isacsson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Isacsson, Sten (f. 1929)
Utgivningsår
2003
Utgiven av
Hjalmarson & Högberg
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-89660-32-3
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad