Ann-Madeleine Gelottes litterära skylt vid Odengatan 10.
Text
Författare: Gelotte, Ann-Madeleine (1940-2002). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Anne-Madeleine Gelottes barnbok Tyra i 10:an Odengatan

Skyltens text:

4-ans spårvagn gick förbi på Odengatan. Det gnisslade när den bromsade i backen och pinglade när folk skulle av. Det fanns både vanliga vagnar och öppna där man satt på träbänkar. När det var fotboll uppe på Stadion var vagnarna fullsatta. Folk hängde utanför och skrek. Det tyckte vi var roligt/.../. Det var mycket bilar på stan, tyckte vi. Men mest var det ändå häst och vagn/.../. Man hörde ständigt hästtramp utanför på gatan. Den var stenlagd. Så det ekade av hovarna. Det var ett kafé i porten bredvid. Därutanför stod det ofta hästar medan kuskarna var inne och tog sig en pilsner.

Ur barnboken Tyra i 10:an Odengatan (1981) av Ann-Madeleine Gelotte.

Ann-Madeleine Gelotte har skrivit och illustrerat ett flertal böcker som passar alla åldrar. Tyra i 10:an Odengatan skildrar hennes mors barndom i en portvaktsfamilj vid början av 1900-talet. Texten förstärks av de färgrika, detaljerade bilderna utförda i en naivistisk stil.

Skylten står vid Odengatan 10 och invigdes 2009.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad