Svante Foersters litterära skylt på Hornsgatan 28
Text
Författare: Foerster, Svante (1931-1980). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Svante Foersters roman Klasskämpen

Skyltens text:

Men Hornsgatspuckeln skall försvinna. Ty detta är ett stycke vackert Stockholm; detta rymmer ett obrutet stycke historia med 1700-talets köpenskap, borgerskap och Swedenborg; detta är inte i vägen för någon, och det är stockholmaren till glädje och stolthet – för dess skönhets skull och för historiens. Men alla killarna i Stadshuset som kommer från Gnarp, Sundbyberg, Fläskvattnet och Lilla Knuffbo, och som, var och en, av allmogen hemma i Gnarp, Sundbyberg, Fläskvattnet och Lilla Knuffbo omtalas som ”vår man” i Stockholm – de vill riva puckeln. De har beslutat att riva Hornsgatspuckeln, krossa och demolera, spränga och pulverisera den och jämna den med den mark, som dessa vattgrötstinna kammartibetaner med skitlucka bak på brallorna trampar med så yvig plattfota gång.

Förfula Stockholm!

Ur romanen Klasskämpen (1964) av Svante Foerster.

Året är 1963. Bokens huvudperson Erik Lagus återvänder från ett havererat äktenskap till sin barndoms Söder och finner att stockholmspolitikerna gripits av rivningsraseri.

Skylten, som sitter på fasaden till Hornsgatan 28, invigdes 1994.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad