Från en båt på vatten ser vi vågor och i bakgrunden land med flera moderna byggnader. Två låga och breda hus, ett jättehögt och smalt, ett högt och lite bredare. Ett guld, äldre hus syns också till höger. Längs strandkanten växer träd.
Foto
Fotograf: Gram, Ingemar. Stockholms stadsmuseum

Marieberg sett från en båt på Mariebergsfjärden.

I Marieberg, år 1965 när bilden tas, dominerar det moderna. Med undantag för det ljusgula stenhuset till höger i bild, som är kvar sedan Mariebergs kakelugnsfabrik.

Vi går från höger till vänster och ser byggnaderna som omvandlade Marieberg från ett industri- och militärområde långt från stadskärnan, till ett bostads- och kontorsområde för framtiden.

Den 16 våningar höga vita byggnaden är det så kallade ”dragspelshuset”, eller ”Tage Erlanderhuset”, inflyttningsklart 1960 och så kallat för att statsminister Erlander från 1962 hade en lägenhet här. Samma år uppfördes även det långsmala roströda huset intill.

I bakgrunden skymtar DN-skrapan och Svenska Dagbladets redaktionshus. Det var hit man flyttade från Klarakvarteren i början av 60-talet.

Sist men inte minst, vid vattnet hittar vi ett avlångt bostadshus på Wivalliusgatan – också det från 1960 – med en av stans finaste utsikter och fönster åt båda håll.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad