Text
Upphov: Okänd. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Hundratusentals demonstrerar för Sacco och Vanzetti 1927

Den 23 augusti 1927 avrättades de italienska invandrarna och socialisterna Sacco och Vanzetti i elektriska stolen i Charlestown State Prison i Boston, efter en sju år lång process. Det kom att bli ett av världens mest uppmärksammade rättsfall och gav upphov stora protester över hela världen, så även i Stockholm.

I maj 1920 blev skomakaren Nicola Sacco och fiskhandlaren Bartolomeo Vanzetti anklagade för rån och mord. Några egentliga bevis fanns inte. Rättegången kom snarare att handla om männens politiska åsikter. Bägge var anarkister.

Under sommaren 1926 höll de ungsocialistiska klubbarna stormöten i Stockholm för att dödsdomarna mot Sacco och Vanzetti skulle upphävas. Runt om i Sverige började en proteströrelse att gro. Även syndikalisterna, SAC, var drivande i protesterna.

Den 23 april 1927 bildades Svenska Sacco-Vanzetti Försvarskommittén. Beslut fattades om att samla in pengar för att sända en advokat till USA. Georg Branting, ledamot i Stadsfullmäktige och Hjalmar Brantings son, tackade ja till uppdraget och avreste till Boston den 8 maj.

Under sommaren 1927 kunde ingen i huvudstaden undgå vad som hände på andra sidan Atlanten. Nästan varje dag affischerades möten och publicerades artiklar, inte bara i arbetarpressen utan även i liberala och borgerliga tidningar.

Den 8-9 augusti anordnades protestmöten på sju olika platser i Stockholm, där ungefär 50.000 personer ska ha samlats. Tidningen Social-Demokraten uppskattade att protesterna omfattade 30.000 personer på Östermalmstorg och 20.000 personer på Karlaplan. Möten och strejker hölls även på andra orter än Stockholm. Hamnarbetare vägrade lasta av amerikanska varor. Skräddare, stenhuggare, grovarbetare, typografer och järnvägsarbetare strejkade.

Även efter avrättningen fortsatte aktiviteterna med minnesdemonstrationer och minnesmöten. Kommittén gav ekonomiskt bistånd till Saccos änka och hjälpte dem som blivit av med sina arbeten för att de strejkat.

BILD 1: Ungsocialister säljer tidningen Brands Sacco-Vanzetti-nummer vid Cirkus på Djurgården. Sven Mattsson, Folke Rosén, W Blomkvist, Erik Eklund. 

BILD 2: Sacco-Vanzetti-demonstration den 8 augusti 1927 på Östermalmstorg. 

BILD 3: Minnesstund för Sacco och Vanzetti på Velodromen, som ligger där Kristinebergs IP ligger idag, på Kungsholmen.

BILD 4: Vykort till minne av Sacco och Vanzetti.

BILD 5: Förstasidan av tidningen Brands Sacco-Vanzetti-nummer.

Uppdaterad