En förare och en konduktör står vid en spårvagn och har rast. Det är sommar, lummigt och grönt. I bakgrunden skymtar äldre bebyggelse och Vitabergsparken.
Foto

Spårvagn på linje 4 vid ändhållplats Gotlandsgatan, Vitabergsparken.

Sommaren 1967. Paus för förare och konduktör på spårvagnslinje 4 vid ändhållplatsen på Gotlandsgatan. Skönt med skugga i sensommarvärmen. En bensträckare och förmodligen en rökpaus. Konduktören har ordning på biljettång och biljetthäfte. Väskan med myntrör sitter där den ska.

Klockan klämtar, för några veckor bort ligger övergången till högertrafik och nedläggning av spårvagnslinjer, bland annat linje 4. Efteråt finns bara ”Tolvan” på Nockebybanan och linjerna från Ropsten till Lidingö kvar.

Linje 4 gick mellan Vitabergsparken och Hakberget, via Fridhemsplan och Odenplan. En bonus på vägen var utsikten från Västerbron.

Den gröna lådan med sand är av trä. Lådorna av plast kommer senare. Det lilla röda trähuset i bakgrunden har adress Malmgårdsvägen 53A och står kvar än idag. Det byggdes som trädgårdsmästarbostad och hörde till Werner Groens malmgård som skymtar i bakgrunden. Malmgården uppfördes någon gång mellan 1664-1688 och hade en statussymbol i tiden; en stor trädgård med frukt- grönsaks- och bärodling.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.