Lägenheten
Jag var fyra år när vi flyttade till Kärrtorp efter att först ha bott i hyresrummet på Stora Essingen och sedan i en omodern etta i Fredhäll. Namnet Kärrtorp härrör från Kärrtorpet, ett torp från 1790-talet. Det byggdes om 1895 och står fortfarande kvar mittemot Skarpnäcks nya skola, i närheten av Kärrtorps centrum. Idag är Kärrtorp bekant för många på grund av den nazistiska attacken mot en antirasistdemonstration 2013.
Lägenheten på Fyrskeppsvägen 64 var alldeles ny och låg högst upp på gaveln i ett trevåningshus. Det var så modernt: varmt vatten i kranarna, badrum med badkar och kök med kylskåp! Två rum och kök, med balkong. Till varje lägenhet hörde ett källarförråd och en matkällare där vi förvarade potatis i en ho och syltburkar, saftflaskor samt Lisas berömda saltgurkor på ett par hyllor. Sopnedkast fanns i trapphuset, ett på varje våningsplan. Alla husen runt gården var inte färdiga än, byggnadsarbetare och ställningar fanns kvar.
Pia Karlsson, född 1946, berättar här om sin uppväxt i en arbetarfamilj i Stockholm. Det blir en mycket personlig historia om en uppväxt i en tid då det moderna välfärdssamhället växer fram och många får en bättre levnadsstandard. Det är också en berättelse om hennes klassresa och hon gör jämförelser med två andra kända klassresenärer: Leif GW Persson och Ronny Ambjörnsson. Miljöerna i den framväxande huvudstaden beskrivs på ett levande sätt.
Boken innehåller fotografier från det egna fotoalbumet. 302 sidor.
Anna-Pia, Ronny och GW : en klassbok / Pia Karlsson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Karlsson, Pia (f.1946)
Utgivningsår
2020
Utgiven av
Stockholmia förlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789170313189
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad