Omslagsbild Anna-Pia Ronny och GW
Litteraturtips
Författare: Karlsson, Pia (f.1946). Stockholms stadsbibliotek

Anna-Pia, Ronny och GW : en klassbok / Pia Karlsson

Lägenheten
Jag var fyra år när vi flyttade till Kärrtorp efter att först ha bott i hyresrummet på Stora Essingen och sedan i en omodern etta i Fredhäll. Namnet Kärrtorp härrör från Kärrtorpet, ett torp från 1790-talet. Det byggdes om 1895 och står fortfarande kvar mittemot Skarpnäcks nya skola, i närheten av Kärrtorps centrum. Idag är Kärrtorp bekant för många på grund av den nazistiska attacken mot en antirasistdemonstration 2013.
   Lägenheten på Fyrskeppsvägen 64 var alldeles ny och låg högst upp på gaveln i ett trevåningshus. Det var så modernt: varmt vatten i kranarna, badrum med badkar och kök med kylskåp! Två rum och kök, med balkong. Till varje lägenhet hörde ett källarförråd och en matkällare där vi förvarade potatis i en ho och syltburkar, saftflaskor samt Lisas berömda saltgurkor på ett par hyllor. Sopnedkast fanns i trapphuset, ett på varje våningsplan. Alla husen runt gården var inte färdiga än, byggnadsarbetare och ställningar fanns kvar.


Pia Karlsson, född 1946, berättar här om sin uppväxt i en arbetarfamilj i Stockholm. Det blir en mycket personlig historia om en uppväxt i en tid då det moderna välfärdssamhället växer fram och många får en bättre levnadsstandard. Det är också en berättelse om hennes klassresa och hon gör jämförelser med två andra kända klassresenärer: Leif GW Persson och Ronny Ambjörnsson. Miljöerna i den framväxande huvudstaden beskrivs på ett levande sätt.

Boken innehåller fotografier från det egna fotoalbumet. 302 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad