Omslagsbild Sodomsäpplet
Litteraturtips
Författare: Martin, Bengt (1933-2010). Stockholms stadsbibliotek

Sodomsäpplet / Bengt Martin

Efter skolan går han till biblioteket vid Sveavägen. Han sitter där nästan dagligen, tycker om tystnaden i de stora salarna. Första tiden gör han sig förtrogen med rummen och inredningen. Senare blir han nyfiken, börjar sina promenader runt hyllorna, lär sig var de olika böckerna finns fackade och väljer på måfå ut en volym här och var.
Han sitter i läsrummen. Flyttar mellan de olika tystnaderna, sitter och iakttar de främmande människorna kring honom. Låtsas att de är hans vänner.

Det är 1940-tal och Joakim bor med sin mamma i den del av Vasastan som kallas Sibirien. Han har inga vänner. I skolan kallas han Joa eller Råttan… De förnedrande gymnastiklektionerna skolkar han från och drar sig istället undan för att skriva dikter. Det är egentligen bara i bibliotekets tystnad som han känner sig hemma. När han får ett sommarjobb på en tidning träffar han Nick och de blir förälskade. Men homosexualitet anses fortfarande vara en sjukdom och Joakim kämpar både med sin egen skam och omgivningens förakt, inte minst från den oförstående modern. 245 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad