Frågedisken vid Immigrant Service
Foto
Fotograf: Gustavsson, Jan. Stockholms stadsarkiv

Frågedisken vid Immigrant Service

År 1967 tillkom Stadskollegiets utlänningsutredning på anmodan av Stockholms kommunfullmäktige. Ett av utredningens första initiativ var att starta en informationsbyrå för invandrare.

Utredningen ansåg nämligen att "det var en stadens angelägenhet att lämna sådan information till invandrarna i olika hänseenden att deras anpassning i Stockholm skulle bli så smidig som möjligt." Vidare menades att "invandrarna skulle ha en centralt belägen kontaktpunkt, dit de kunde vända sig med frågor av alla slag, t.ex. sådana som gäller utbildning, socialvård, kontakt med ordningsmakten, barnavård, bostad, arbetsförhållanden, kontakt med fackföreningar och organisationer, kulturliv, religionsutövning, fritids- och föreningsliv, språkfrågor m.m." Informationsbyrån skulle fungera som en slags sluss och kontaktförmedling till andra institutioner och organisationer i samhället.

Den 1 november 1967 öppnades således Immigrant Service på Vasagatan 24. Där låg byrån till och med den 15 oktober 1971 då den flyttades till Jakobsgatan 18.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad