Omslagsbild Lovisa Bellman född Grönlund
Litteraturtips
Författare: Nyström, Marianne (1909-2004). Stockholms stadsbibliotek

Lovisa Bellman född Grönlund : en bok om Carl Michael Bellmans hustru / Marianne Nyström

Det här är en utförlig biografi över Lovisa Bellman, hustru till nationalskalden Carl Michael. Den börjar med historien om hennes släkt; familjerna Friedlein och Grönlund. När Lovisa föds 1755 (eller 1757 som hon själv hävdade!) är familjen i svåra ekonomiska omständigheter på grund av den stora branden i Klara några år tidigare. De har fått sälja det egna huset på Drottninggatan 48 men bor kvar som hyresgäster.

Dålig ekonomi kommer Lovisa ha hela livet. När hon är 22 år gifter hon sig nämligen med den betydligt äldre, och inte speciellt sparsamme, Carl Michael. Föräldrarna är inte förtjusta i underhållaren med de burleska visorna, men kan inte stoppa äktenskapet. Lovisa flyttar in i ungkarlslyan på Lästmakargatan. Makarna håller ihop, men livet som gifta kantas av problem med ekonomin. När Carl Michael dör 1795 är familjen, Lovisa och de tre sönerna, barskrapade. Men hon får ett långt liv, hon kommer att överleva sin man med ett halvt sekel.

Berättelsen om Lovisa Bellman är spännande läsning och den blir samtidigt en redogörelse för kvinnors levnadsförhållanden i 1700- och 1800-talets Stockholm. Boken innehåller en mängd illustrationer: målningar, teckningar, kartor, ritningar, brev m.m. och avslutas med en käll- och litteraturförteckning samt ett personregister. 318 sidor.

Uppdaterad