Omslag Roslagstull
Litteraturtips
Författare: Horn, Vivi (1877-1971). Stockholms stadsbibliotek

Roslagstull / Vivi Horn

Jag tror till och med att man skulle kunna springa med i mjölkaffären i tofflor och morgonrock utan att det skulle väcka något uppseende. Man tänke sig detta på någon Östermalmsgata! Det skulle föranleda insändare och kanske ingrepp från polisen för oanständigt uppträdande etcetera.

Roslagstull var en gång en stadstull vid infarten till Stockholm från Roslagen och området har förändrats dramatiskt över tid. Författaren Vivi Horn flyttade till Roslagstull hösten 1930 och 1958 kom hennes bok som handlar om områdets historia, framför allt dess malmgårdar och kända släkter med anknytning till platsen. En del av berättelserna får nog kallas skrönor och hon beskriver hur hon fått hjälp av ”gamla roslagstullsbor” som delat med sig av vad de vet om ”livet här i flydda tider”.

Vivi Horn berättar också gärna vad hon själv tycker om platsen, som hon var tveksam till att flytta till men lärt sig att tycka om, samtidigt som hon är beklämd över att naturområden har försvunnit och att myndigheterna inte rensar upp bland skjul och bråte. Å andra sidan, lägger hon till, är det bättre att skjulen får finnas kvar, för annars skulle det säkert byggas höghus. Därmed accepterar hon Roslagstull som ”en ruggig infart till en stad som Stockholm, vilken är så stolt över sin skönhet och hygien”. 144 sidor. Illustrerad med fotografier och några målningar.

Innehåll
Förord
Trädgården
Malmgårdarnas tull
Johan Pasch
Aurora De Geer
Tullstugan
Cedersdal
Carl Eldh, sådan jag kände honom

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad