När Tora Dahl började studera naturvetenskap på Stockholms högskola i början av 1900-talet, var hon en av de första kvinnliga studenterna där. Här berättar hon om det dagliga livet med studier, fritid, kamrater, lärare och beundrare. Tillsammans med väninnorna funderar hon mycket på kärlek och förhållandet mellan könen. Det blir en spännande inblick i kvinnors villkor och människors liv i storstaden vid den tiden. Miljöskildringarna är levande och det är lätt att få känsla för hur staden sett ut.
Jag var avundsjuk på kandidat Stark hela Fjällgatan ner. Och jag avundades honom inte bara hans frihet utan också det lilla rummet bakom fönsterluckorna, och träporten som han måste gå in igenom för att komma ut på gården framför stugan, och gården med utsikten över Strömmen, och hela den vackra Fjällgatan med sina stugor och gårdar och trädgårdstäppor. Så skulle en fri människa bo – och inte som jag: i ett hyreshus med fönster åt tre mörka gårdar.
En bit på väg är den första delen av tio i Tora Dahls serie av självbiografier. De knyter an till hennes skönlitterära böcker om flickan Gunborg, som egentligen är Tora själv. 268 sidor.
En bit på väg / Tora Dahl
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Dahl, Tora (1886-1982)
Utgivningsår
1968
Utgiven av
Tiden
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad