Omslagsbild En bit på väg
Litteraturtips
Författare: Dahl, Tora (1886-1982). Stockholms stadsbibliotek

En bit på väg / Tora Dahl

När Tora Dahl började studera naturvetenskap på Stockholms högskola i början av 1900-talet, var hon en av de första kvinnliga studenterna där. Här berättar hon om det dagliga livet med studier, fritid, kamrater, lärare och beundrare. Tillsammans med väninnorna funderar hon mycket på kärlek och förhållandet mellan könen. Det blir en spännande inblick i kvinnors villkor och människors liv i storstaden vid den tiden. Miljöskildringarna är levande och det är lätt att få känsla för hur staden sett ut.

Jag var avundsjuk på kandidat Stark hela Fjällgatan ner. Och jag avundades honom inte bara hans frihet utan också det lilla rummet bakom fönsterluckorna, och träporten som han måste gå in igenom för att komma ut på gården framför stugan, och gården med utsikten över Strömmen, och hela den vackra Fjällgatan med sina stugor och gårdar och trädgårdstäppor. Så skulle en fri människa bo – och inte som jag: i ett hyreshus med fönster åt tre mörka gårdar.

En bit på väg
är den första delen av tio i Tora Dahls serie av självbiografier. De knyter an till hennes skönlitterära böcker om flickan Gunborg, som egentligen är Tora själv. 268 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad