Gustaviansk kaffekanna i silver
Föremål
Tillverkare: Eneroth, Petter (1741-1809). Stockholms stadsmuseum

Gustaviansk kaffekanna i silver

Gustaviansk kaffekanna i silver. Cylindrisk form och svängd pip. Kannan har dekor i form av pärlstav och pressade bårder. Det svarta handtaget är tillverkat av ebenholts och längst ut sitter en knopp av ben eller horn. Kannan står på fyra utåtsvängda, bladformiga fötter. I botten finns tillverkarstämpeln "Eneroth Stockholm 1783", samt namnet "Christina Londicier" i gravyr. 

Kannan är tillverkad i Stockholm 1783 av guld- och silversmeden Petter Eneroth (1741-1809). Eneroth föddes i Uppsala och efter gesällvandring i utlandet började han som 1768 som gesäll hos guldsmeden Jonas Thomasson Ronander i Stockholm. Han utnämndes till mästare 1771 och erhöll burskap (den lagliga rätten att utöva ett yrke) i Stockholm året därpå. Eneroth arbetade under hela 1770-talet i rokokostilen och inriktade sig på gott hantverksarbete i nivå med den tidens bättre guldsmedsproduktion. Omkring 1780 skedde en omsvängning till Gustaviansk klassicism, vilket denna kanna är ett exempel på.

Kannan har troligtvis  tillhört Anna Christina Londicier, gift med George Vilhelm Londicier, som ägde ett tryckeri i Vasa. Efter makens död tog hon över tryckeriet och fortsatte driva detta fram till 1807.

Kannan köptes av Stadsmuseet på auktion 1931.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad