Det här kapitlet handlar om olika arbetslivsmuseer som du kan besöka i Stockholm. Här kan man få ta del av berättelser om hur människor levde och arbetade under industrialismen. På Långholmen ligger till exempel ett fängelsemuseum, Brandmuseum finns på Katarina brandstation på Södermalm och på en höjd i Bellevueparken ligger Carl Eldhs ateljémuseum. Det går också att besöka en bostad på två rum och kök i ett barnrikehus på Stickelbärsvägen, där allt ställts i ordning precis som det såg ut 1937 då en rörmokare med fru och fyra barn bodde där. Barnrikehusen byggdes från 1935 på regeringens initiativ för att avhjälpa trångboddheten i storstäderna och här skulle först och främst familjer med låg inkomst och med minst tre barn erbjudas lägenheter.
Förutom en kort beskrivning av varje museum finns i kapitlet en lite längre text om Almgrens sidenväveri på Repslagargatan och en berättelse om hur föreningen ”Flygande veteraner” i Bromma arbetar för att hålla kunskaper om flygets historia vid liv.
Utdrag ur Arbetslivsmuseer i Sverige. - 2004. – S. 152-155
Stockholm : Flygande Veteraner, Almgrens sidenväveri, Museer i Stockholm
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
2004
Utgiven av
Riksantikvarieämbetet
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7209-325-0
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad