Vid Surbrunnsgatan fanns mest baraförfallna småkåkar och gärden med tobaksland samt en mycket gles bebyggelse, bestående av småbyggnader med smedjor, åkerier, en del andra småverkstäder och upplag av skilda slag, samt vidare ett och annat mindre, illa byggt och liksom på måfå placerat boningshus i sista stadiet av förfall.
Så beskriver Christopher Sjöström ett av de områden i innerstan som för inte så länge sedan var rena landsbygden. Författaren är född i Stockholm på 1870-talet och han berättar om ett Stockholm så som han såg det. Det är livfulla historier om skolor och undervisning, bostadsbrist och fallfärdiga hus, stadsplanering och rivningar, fritid och arbete. Han får så småningom jobb på L.M. Ericsson och börjar arbeta fackligt och hans minnen blir också historien om arbetarrörelsens framväxt. 161 sidor.
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Sjöström, Christopher
Utgivningsår
1937
Utgiven av
Tidens förlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.