Allra finast var originalmodeller från Paris, åtkomliga för endast ett fåtal, och i andra änden av skalan fanns färdigkonfektionerade franskinspirerade plagg från svenska tillverkare och möjligheten att sy egna kreationer hemma.
Det här avsnittet i boken Kläder, shopping och flärd tar upp 1940- och 50-talens modeshopping för de stockholmare, särskilt kvinnliga, som hade råd med det senaste och det bästa.
Beställningsskrädderier fanns på flera håll i Stockholm, t.ex. hos Tunborg & Co på Biblioteksgatan, Maison Augusta på Linnégatan och K Williams på Kungsgatan, men NK var tidens ledande modecentrum, med sitt NK:s Franska, en avdelning med damskrädderi och skönhetsvård.
Paris ansågs vara modets ”urkälla”, men NK hämtade även inspiration från andra europeiska städer, framför allt Florens och dess ”High fashion show”, och anpassade därefter det europeiska modet till modeller som tilltalade svenskornas striktare smak.
Här finns också ett kort avsnitt om Märthaskolan, som utbildade kvinnor i husbehovssömnad och drev beställningsskrädderi med kungahuset som kund, och ett om Sidenhuset, som togs över av NK 1960 och både sydde upp kläder på beställning och sålde tyger.
Läs också om Amaranterbaler, hovdräkter och modekungen Kurt Jacobsson, disponent på NK:s Franska. 18 sidor.
Innehåll
Nordiska kompaniet
Sociala tillställningar i 1950-talets Stockholm
Märthaskolan
Sidenhuset