Den historiska forskningen kring Stockholm har i allmänhet handlat om betydelsefulla händelser och historiska förlopp, inflytelserika förgrundsfigurer, stadsplanering, handel och ekonomi, yrken och miljöer. Den helt vanliga, obemärkta stockholmaren lyser ofta med sin frånvaro: hur t ex gestaltade sig egentligen livet för människor under det tidiga 1800-talet?
Den här boken ger svar på många frågor om livet i Stockholm på 1800-talet och slutet av 1700-talet. Vi får genom kyrkoböckerna, t.ex. födelseböcker och husförhörslängder, följa en grupp pojkar från skilda miljöer och levnadsomständigheter. De är alla födda år 1791 i Gamla stan eller Katarina församling på Södermalm. Hur påverkades de här pojkarna av olika händelser som krig, sjukdomar och föräldrars död? Hur såg skoltiden ut? Vad jobbade de med? Valde de samma yrken som andra i den egna samhällsgruppen? Vilka inkomster hade de? Och vad kostade det att leva i Stockholm på 1800-talet? Boken innehåller en förteckning över tabeller, diagram, bilagor, källor och litteratur samt en sammanfattning på engelska. 278 sidor.
Född 1791 : pojkar i Gamla stan och Katarina för 200 år sedan / Brita Zacke
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Zacke, Brita (f. 1915)
Utgivningsår
1995
Utgiven av
Stockholmia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7031-052-1
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad