Även svenska köpmän och ägare till de stora handelsbåtarna var delaktiga i den slavhandel som förekom på 1600-, 1700- och 1800-talet. Det rörde sig då om att man deltog i den transatlantiska slavhandeln där afrikaner hämtades från Västafrika för att föras till plantagerna i Karibien och Amerika. Sverige hade ju en egen koloni, S:t Barthélemy i Karibien. Där bodde många ofria slavar. Till slut så pressades Sverige hårt av de andra länderna att förbjuda slaveriet. De så kallade abolitionisterna var många och bidrog till att opinionen svängde till förmån att förbjuda slaveriet. I Sverige skedde det stegvis, här i detta dokument kan vi se att de styrande införde nolltolerans mot svensk inblandning i denna smutsiga hantering genom att införa dödstraff. Hur såg det ut i de övriga europeiska länderna vid denna tid? I Nordamerika?
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1830
Utgiven av
Kunglig Maj:t
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
CC-BY-NC Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser