När boken börjar ligger den åldriga Emma för döden. Hon föds i Tornedalen på 1910-talet men flyttar redan som tonåring till Stockholm. Huvuddelen av boken utspelar sig där. Hon hade bara tänkt stanna i Stockholm ett par år och sedan emigrera till Amerika, men hon blir kvar hela livet. Hon gifter sig och får barn med en man som missbrukar alkohol. Ganska snart blir situationen ohållbar och hon börjar fundera på hur hon ska bli av med honom. Det var inte helt lätt och självklart att skilja sig.
Utan att säga något till honom hade hon sagt upp lägenheten på Brunkebergsåsen som hon ensam skrivit kontrakt på och i stället skaffat sig en stor trea högst upp i ett hus utan hiss i Vasastaden nära Odenplan. Huset låg vid en av de där långrandiga gatorna som börjar nere vid Norra Bantorget och som aldrig tycks ta slut, ger inte upp ens efter Vanadisvägen. Det låter som en saga men under 1930-talet var dagstidningarnas våningsannonser fulla med erbjudanden om lediga lägenheter innanför tullarna.
Boken har många fina miljöskildringar och blir ett intressant tidsdokument, främst från 1930-talet. 361 sidor
Att känna igen ett ansikte / Åsa Nordén
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Nordén, Åsa (f. 1935)
Utgivningsår
2013
Utgiven av
Omfale
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-981022-0-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad