Det här kapitlet handlar om Roma kulturklass på Nytorpsskolan i Enskede/Johanneshov. Det är en skolklass som bildades i slutet av 90-talet och där bara elever med romsk bakgrund går. Anledningen är att många romska elever tidigare hoppade av skolan och att det förekom mer mobbning mot dem än mot icke romer. I klassen går elever i åldrarna 6-16 år. Undervisningen sker på både svenska och romani. Den romska kulturen finns med i allt som görs i klassen, det finns till och med ett eget kök.
Angelina Dimiter Taikon är ämneslärare i klassen. Hon berättar om hur hon som sexåring fick börja i första klass samtidigt som sin 49-åriga farmor. Det var nämligen först på 60-talet som romer fick lov att gå i svensk skola och farmor hade aldrig fått den chansen. Hon var glad över att lära sig läsa på svenska men samtidigt levde hon med en stor oro. Många hade fördomar mot romer och så fort något hände eller om något försvann fick Angelina skulden. 8 sidor.
Utdrag ur Wickberg, Jenny, 500 år i Sverige : en intervjubok om romernas situation. - 2012. - S. 67-76
Fristad för romska barn / Jenny Wickberg
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Wickberg, Jenny
Utgivningsår
2012
Utgiven av
Pockettidningen R
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-85563-22-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad