Solfjäder från olympiaden i Stockholm 1912
Föremål
Tillverkare: Stockholms stadsmuseum. Stadsmuseet i Stockholm

Solfjäder från solskensolympiaden 1912

Bland föremålen på hyllorna i Stockholms stadsmuseums föremålsmagasin finns några souvenirer från olympiaden i Stockholm 1912, däribland en mycket enkel solfjäder gjord av en rund pappskiva försedd med ett träskaft. Skivan är 20 cm i diameter och total längd med skaftet är 33 cm.

En olympiad med över etthundra grenar

Solfjäderns båda sidor är dekorerade med fotografier och texten ”V. OLYMPIADEN STOCKHOLM 1912”, där V står för den femte olympiaden i ordningen. På den ena sidan avbildas den nybyggda Stadion omgiven av bilder av sju av de över etthundra grenar som ingick i olympiaden. De avporträtterade grenarna är segling, ridning, löpning, gymnastik, fotboll, simning och rodd. På den andra sidan visas Kungliga Slottet omringat av bilder av Riddarhuset, Nationalmuseum, Kungliga Operan, Riksdagshuset, Dramatiska teatern, Nordiska museet och Strandvägens husrad.

Kvinnorna använde solfjädrar och männen klädde av sig
Solfjädern skänktes till Stadsmuseet av arkeologie doktor Berit Wallenberg den 22/12 1965 och fick då inventarienummer SSM 31125. Hur givaren i sin tur fått solfjädern i sin ägo kan jag bara gissa. Kanske den då 10-åriga flickan tittade på tävlingarna och fick köpa en solfjäder för att kunna svalka sig under de ovanligt soliga och varma dagarna då olympiaden pågick.

Den 14 juli när maratonloppet startade skriver Dagens Nyheter:
” Solen bränner med intensivaste juliglöd ned på Stadion, och åskådarna på dess obetäckta läktare våndas som i en bastu. Damerna ha iklädt sig sina tunnaste och mest genombrutna blusar och hålla solfjädrarna i jämn rörelse medan herrarna ge tusan i den svenska konvenansen, ta af sig rockar och ibland äfven västar och lossa en smula på stärkkragarna.”

Trots hettan en stor publiksuccé
Olympiaden 1912 invigdes officiellt den 6 juni av den idrottsintresserade kung Gustaf V på Stadion i Stockholm. Den blev en stor publikframgång med totalt 327 282 betalande besökare. 2490 män och 57 kvinnor deltog i tävlingarna och alla fem världsdelarna var representerade. Kvinnor fick endast delta i simning, simhopp, tennis och gymnastik. Tekniska nyheter som introducerades i samband med tävlingarna var elektrisk tidtagning och målfoto i friidrott.

Läs om olympiaden 1912 i:
Stockholmsolympiaden 1912, tävlingarna – människorna – staden av Hans Bolling och Leif Yttergren, Monografier utgivna av Stockholms stad, nr 223, Stockholmia förlag 2012.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad