Foto
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Aspuddsbadet - 1919-2009

I jämförelse med andra länder – främst England – hade Sverige en låg andel offentliga varmbadhus i början av 1900-talet. Detta ville man råda bot på och runt 1920-talet byggdes flera varmbadhus i Stockholm. Aspuddsbadet kom till 1919 som ”renlighetsbad” för befolkningen i Stockholms första arbetarförort. Just arbetare bodde ofta trångt och utan möjlighet att bada eller duscha efter arbetets slut – i Aspudden hade bostäderna som byggts under 1910-talet inte ens varmvatten.

Från 1925 sköttes badhuset av Aspuddens badhusförening. Åren 1928 och 1939 gjordes stora reparationer i badhuset med renoveringar och utbyggnad av bassäng, omklädningsrum och personalytor. Även trädgården underhölls vid dessa tillfällen.

Män och kvinnor badade till en början under olika tider och därför tilläts nakenbad i bassängen. Baderskor hjälpte till med att skrubba ryggen på den som önskade eller också hjälpte man varandra. På 1960-talet hyrde Stockholms Naturvänner badet av kommunen och började med gemensamma nakenbad. År 1986 tog en privat badförening över driften av badhuset och man återupptog den gamla seden med åtskilda herr- och damtider, utom en dag i veckan då naturisterna badade gemensamhetsbad. Så småningom startade man också babysim.

År 2009 fattades beslut om att riva badet. En aktionsgrupp bildades för att ändra beslutet, men förgäves. I november samma år revs Aspuddsbadet under stora protester för att ge plats för en förskola.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad