Handskriven text på gulnat papper
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Polisens dotter - Rättegången med Axel Selin

Lars Axel Selin

Vem var Axel Selin – han som körde på konstapel Olofsson?

Han var född i Österfärnebo i Gästrikland den 20 december 1883. Han flyttade hit till Stockholm 1901 och tog sedan körkort, eller förarbevis som det då hette 1912. Han hade sedan från den sjätte maj samma år fram till olyckan 1914 kört sin droskautomobil A 989.

Axel Selin var en van automobilförare. Han vittnade om att olyckan berodde på att konstapel Olofsson olyckligtvis tagit ett steg baklänges ut i körbanan samtidigt som Axel blivit bländad av en automobil med ovanligt starka lyktor.

Under förhandlingens gång berättar Axel att han slutat som bilförare, numer arbetar han på Vindragarämbetet. Han tycker inte längre om att köra bil.

Axel Selin skulle dömas för överdådig framfart med bil (farten var 20 km/timme) och straffet blev 150 kronor i böter och skadestånd till konstapel Olofssons efterlevande. Till änkan  4 500 och till barnet 2 300 kronor, dessutom skulle han betala Hedvig Olofssons rättegångskostnader, 175 kronor.

Lars Axel Selin gifte sig på hösten samma år som olyckan och den 10 december föddes sonen Nils Axel Åke.

Lars Axel Selin avled den 29 april 1942 och hans hustru, Signe Viktoria, överlevde honom med drygt 40 år, den 20 december 1982 somnade hon in för alltid.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad