En kvinna lyfter upp en stor trälåda. Intill står en dragvagn med trälådor och nedanför dessa är flera trälådor staplade på varandra. Kvinnan tittar in i kameran. I bakgrunden flera män som står och tittar på utbudet. En man ser ut att vara på väg att köpa en större växt, eventuellt en trädplanta.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Torghandel vid Klara Strand.

Klarahallen var en saluhall för parti- och minuthandel av frukt, grönsaker och blommor. Den låg på det som idag är Blekholmsterassen och slog upp portarna den 31 maj 1933. Läget var strategiskt intill Klara sjö och de närliggande järnvägsspåren till Centralstationen. Hallen för frukt och grönt var ett komplement till Centralsaluhallen ett kvarter norrut. Där såldes det främst köttvaror.

1962 invigdes Årsta partihallar utanför stan och tog över en stor del av handeln. Området kring Klarahallen användes länge som allmän parkeringsplats och till slut fanns nästan bara kontoret för Slakthus- och saluhallsstyrelsen kvar. Hela området omformades på 1990-talet då den nuvarande bostadsbebyggelsen på Blekholmsterrassen uppfördes.

Uppdaterad