Ett slags reportage i underjorden, i och under groparna som grävdes i Klarakvarteren med omnejd för den nya tunnelbanesträckningen som skulle binda ihop stationerna Hötorget och Slussen. Texten är publicerad i en antologi om stadsdelen Klara, men fanns ursprungligen i en intern trycksak på Esselte, ett företag som naturligt nog intresserade sig för utvecklingen i och med att deras hus, det så kallade Esseltehuset, drabbades av sprängningsvibrationerna.
Texten skrevs vid en tid då Sergels torg inte fanns annat än i teorin, och då med arbetsnamnet Sveaplan. I avsnittet finns en teckning av det planerade området, där det istället för en fontän är ett stort runt hål ner i rondellen, där det ligger ett slags park med träd och bänkar. Bokens illustratör lär ha improviserat en del utifrån de kända planerna.
Texten är framför allt en beskrivning av grävandet och borrandet och pumpandet och tunnlarnas sträckning under marken. Det talas om "Kungsgatsstationen" och "station Klara" - stationsnamnet Kungsgatan blev Hötorget 1957 och den nya stationen med arbetsnamnet Klara blev Centralen då den öppnades 1957, vilket byttes till T-Centralen 1958. 11 sidor.
Utdrag ur Klara i förvandling : tretton Klaravänner berättar. - 1965. - S. 190-200
När tunnelbanan kom till Klara / Gunnar Hult
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hult, Gunnar
Utgivningsår
1954
Utgiven av
Natur och Kultur
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad