Fram till 1861 hade Sverige en så kallad ståndsriksdag. De fyra stånden adel, präster, borgare och bönder var representerade i riksdagen. Det betydde att stora delar av befolkningen var utan representation och systemet upplevdes som allt mer gammalmodigt.
I den här skrivelsen, redan från 1848, ger kung Carl I ett förslag till till en modernisering. Resultatet blev inrättandet av en så kallad tvåkammarriksdag. Den andra kammarens riksdagsledamöter valdes direkt vid riksdagsval och den första kammarens representanter utsågs genom en mer komplicerad valprocedur. Idag består riksdagen av bara en kammare, Tvåkammarriksdagen försvann nämligen år 1971.
Riksdagen höll till på Riddarholmen i det gamla riksdagshuset. En rolig detalj är att huset fick en extra våning för att alla skulle få plats i de två kamrarna! Se gärna länken här intill.
2 sidor.
Förslag till ny riksdagsordning 1848
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1848
Utgiven av
-
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Kungliga biblioteket
CC-BY-NC
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad