Reklam för Saltsjöbaden.
Bildkonst

Till Saltsjöbaden [Affisch]

Bilden är en av flera stycken som företaget "Konstnärliga affischer" producerade. Detta företag hade ambition att göra reklam med kvalitet. Man var inspirerad av affischkonsten i Frankrike, där konstnärer som Henri de Toulouse-Lautrec var en av de mest kända. Här i Sverige anlitade man "riktiga" konstnärer för att få till bilder med konstnärliga kvaliteter.

Konstnären till denna bild heter Elin Westman. Hon var en känd bokillustratör. Bland annat gjorde hon illustrationer till böckerna i serien Barnbiblioteket Saga. Här är uppdraget ett annat, nämligen att locka storstadsborna att fly stadens damm och äntra en ångbåt ut till någon vacker plats i skärgården. Reklamen utlovar bland annat "frisk luft" och "herrliga bad". Personerna på bilden verkar att ha bråttom. Månne är de rädda att biljetterna ska ta slut?

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Nybrohamnen. Angöring vid hamnen

Nybrohamnen. Angöring vid hamnen

Utsikt från Operaterrassen mot Strömkajen, Norrström och Skeppsholmen. Skärgårdsbåtar ligger vid kajen. Hästar med vagnar står längs  Strömgatan.

Utsikt från Operaterrassen mot Strömkajen, Norrström och Skeppsholmen. Skärgårdsbåtar ligger vid kajen. Hästar med vagnar står längs Strömgatan.