Reklam för nöjesföreställning.
Bildkonst
Upphov: Okänd. Kungliga biblioteket

Rappos Théatre Academique [Nöjesföreställning]

Direktörerna François och Charles Rappo gör reklam för sin fantastiska föreställning. En bild på showens gymnastiknummer ska locka biljettköpare. Dessutom kämpar den mytiska hjältefiguren Hercules våldsamt mot elden på affischens nedre del. Hercules är en figur från den romerska antiken. Ett häftigt fyrverkeri i samband med Hercules uppvisande utlovas!

Den här typen av turnerande utländska sällskap dök upp då och då i staden. Stockholm var ett stopp på vägen österut. St. Petersburg i Ryssland var en stad med en befolkning som både hade tid och pengar att spendera på nöjen. Dit var förmodligen sällskapet på väg den här hösten 1851.

Tydligen gav sällskapet tre föreställningar: onsdagen 8 oktober, 9 oktober och fredagen 10 oktober. Denna affisch gör reklam för fredagens föreställning. I Stockholmskällan kan man också se reklamaffischen för torsdagens föreställning, se länken nedan.

PS Man kan undra hur den tidens stockholmare uppfattade detta stora sällskap? Antagligen var det ett exotiskt och lite främmande inslag i gatubilden. Okända språk som ljöd i luften, annorlunda klädda artister som kanske var lite högljuddare än den vanliga stockholmaren?

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad