Direktörerna François och Charles Rappo gör reklam för sin fantastiska föreställning. En bild på showens gymnastiknummer ska locka biljettköpare. Dessutom kämpar den mytiska hjältefiguren Hercules våldsamt mot elden på affischens nedre del. Hercules är en figur från den romerska antiken. Ett häftigt fyrverkeri i samband med Hercules uppvisande utlovas!
Den här typen av turnerande utländska sällskap dök upp då och då i staden. Stockholm var ett stopp på vägen österut. St. Petersburg i Ryssland var en stad med en befolkning som både hade tid och pengar att spendera på nöjen. Dit var förmodligen sällskapet på väg den här hösten 1851.
Tydligen gav sällskapet tre föreställningar: onsdagen 8 oktober, 9 oktober och fredagen 10 oktober. Denna affisch gör reklam för fredagens föreställning. I Stockholmskällan kan man också se reklamaffischen för torsdagens föreställning, se länken nedan.
PS Man kan undra hur den tidens stockholmare uppfattade detta stora sällskap? Antagligen var det ett exotiskt och lite främmande inslag i gatubilden. Okända språk som ljöd i luften, annorlunda klädda artister som kanske var lite högljuddare än den vanliga stockholmaren?
Rappos Théatre Academique [Nöjesföreställning]
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
-
Skapad
-
Utgiven av
-
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
-
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Kungliga biblioteket
CC-BY-NC
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad