Boken ”Barn i stan” bygger på en utställning med samma namn från 1977. Utgångspunkten var 70-talets brist på barnomsorg, och man ville undersöka den historiska bakgrunden till detta. Hur var det förr i tiden, för barnen och för de föräldrar som arbetade?
Vid sekelskiftet, när många människor flyttat från sina hemtrakter in till städerna för att få ett arbete, rådde stor brist på barntillsyn. Man kunde inte längre få hjälp av mor- och farföräldrar eller andra släktingar. Så vad gjorde barnen medan mamma och pappa arbetade? Om man var fattig kunde man få plats för barnet på en barnkrubba, som det kallades då. Att få barn som ogift kvinna var svårt, ofta tvingades hon lämna bort sitt barn till ett barnhem eller fosterhem.
Boken beskriver bakgrunden till dagens daghem och fritidshem. Vidare berättas om ”arbetarrörelsen barn”, om arbetsstugorna, föregångare till dagens fritidshem och om trettiotalets brist på barntillsyn. Situationen för många barn var fortfarande svår med trångboddhet och fattigdom.
Boken avslutas med en del om barnomsorgen under sjuttio- och åttiotalen med kapitel om pedagogik i förskolan och berättelser från olika dagis och hur man arbetar där. Illustrerad med många svartvita fotografier. 319 sidor.
Barn i stan : från sekelskifte till nittiotal / Eva Lis Bjurman m fl ; redaktör: Helena M. Henschen
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
1990
Utgiven av
Tiden
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-550-3417-9
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad