Ett stort hus i totalt 8 våningar, men ljus fasad, många fönster och flera takterrasser, ligger vid ett större torg. På torget möts flera spårvagnar och en mängd bilar och cyklar står parkerade. På husets fasad syns flera ljusreklamskyltar.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stockholms stadsmuseum

Norrmalmstorg med Citypalatset i fonden

Ett palats behöver inte vara flera hundra år gammalt. Det kan vara en materialiserad funkisdröm i marmor, glas och stål av stjärnarkitekten Ivar Tengbom.

Citypalatset, med adress Norrmalmstorg 1, byggdes åren 1930-32 för affärsmannen Torsten Kreuger, bror till tändstickskungen Ivar Kreuger. Byggnaden upptar hela torgets västra sida och bakom fasaden fanns och finns banklokaler, butiker och kontor. Ursprungligen även ett hotell. 

Notera takterasserna. Och all ljusreklam. Här finns både "Skoman", "Senaste Nytt i Aftonbladet", "GULF" och "ABA Flygcity". Och en termometer med grader längs hela vänsterhörnet!

På torget är det spårvagnsmöte. Våren 1950, när fotot togs, fanns det gott om dem och de gick i alla väderstreck. Än hade tunnelbanan inte börjat rulla.

Uppdaterad