Brännkyrka sockens införlivning med Stockholms stad
Behovet av att utvidga Stockholm var akut. Befolkningen växte och det var brist på bostäder. Konsekvenserna av ett eventuellt samgående utreds ändå noggrannt. Fördelar och nackdelar. Handlingarna innehåller också en hel del statistik, till hjälp för bedömningen. Bland annat kan man läsa att Brännkyrka hade en befolkning på 12 479 personer år 1906. Majoriteten (ca 7000) av dessa bodde i Liljeholmen.
Kommunpolitikerna diskuterar också möjligheten att inkorporera Sundbyberg, Nacka och Lidingö med Stockholm. Det blev ju ingenting av det, som vi vet idag. Men i Brännkyrka var en majoritet av befolkningen för att gå ihop med Stockholm. Den 1 januari 1913 blev Brännkyrka därmed en del av Stockholms stad.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Stadsfullmäktige
Skapad
1910
Utgiven av
Stadsfullmäktige
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad